Úgy tűnik, hogy egy újabb Black Mirror epizód válhat valóra
2018. július 09. írta: bbarni98

Úgy tűnik, hogy egy újabb Black Mirror epizód válhat valóra

A sorozat írói láthattak valamit előre

Ez már nem az első alkalom, hogy Black Mirror epizód válik valóra.

 

og.jpg

 

A Nosedive című rész volt a Black Mirror (Fekete Tükör) sorozat harmadik évadnyitó epizódja. Minden egyes embernek volt egy 'társadalmi értékelése', ami a másokkal folytatott beszélgetések, mások fele mutatott viselkedés alapján folyamatosan fel, vagy lefele mozgott a többiek érékelése alapján.

A jó értékelés mellé jobb szolgáltatások, lehetőségek kapcsolódtak. Míg a rosszabb értékelés az ellenkezőjét jelentette. Ez az epizód igazából a főszereplőnő életének széthullását mutatja be az egyre romló értékelésének köszönhetően.

 

Most egy újabb Black Mirror epizód válik valóra. A Sesame Credit nevű pontozási rendszer, ami Kína legnagyobb mobil fizetés szolgáltatójának, az Alipaynek az újítása, kísértetiesen hasonlít a fent említett rendszerhez.

Öt tényező alapján fogják besorolni a felhasználókat

  • Hiteltörténet
  • Teljesítési kapacitás (a felhasználó képessége a kötelezettségeinek vállalására)
  • Személyes jellemzők
  • Viselkedés és preferencia
  • A felhasználót körülvevő ismerősök, barátok

Először a The Wire írta meg, hogy a 'viselkedés és preferencia' kategória válthat ki tiltakozást. Ezek szerint az embereket az alapján fogják jobb, vagy rosszabb kategóriába sorolni, hogy mit vásárolnak. Szóval, ha valaki újszülötteknek való dolgokat vásárol - feltehetően egy szülő, aki felelősségteljes. És mi van azzal aki rendszeresen vesz például alkoholt? Valószínűleg nem kapna valami fényes besorolást.

Az 'a felhasználót körülvevő ismerősök, barátok' kategória az egyént körülvevő barátok 'Viselkedés és preferencia' értékelései is befolyásolhatják.

 

via GIPHY

Mi jár a jó értékelés mellé?

Hát, úgy tűnik hasonlóan a Black Mirror epizódhoz, sok-sok előnyhöz juthat így az ember. Az olcsóbb tömegközlekedéstől a gyorsabb reptéri becsekkolásig sokminden elképzelhető. A jó értékelés még akár az ember szerelmi életét is fellendítheni a különböző társkereső alkalmazásokban egy kis extra reklámmal vagy kiemelésekkel a többi, nem olyan jó értékeléssel rendelkező személy közül.

Viszont, ha nincs jó értékelésed, annak nagyon megfizetheted az árát. Például ha autót szeretnél bérelni, neked, akinek nincs valami jó értékelése, sokkal nagyon kauciót kellene fizetned, mint annak aki egy jó értékeléssel rendelkezik. A hitelfelvételről nem is beszélve... Még akár az interneted sebessége is változhat, az értékelésed változásával.

Ez a rendszer Kínában, eredetileg 2020-ra került volna üzembe, de adatvédelmi problémák, aggodalmak miatt elhalasztották a projektet. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy Kína mindenképpen végbe akarja vinni ezt a tervét.

 

Ha tetszett a cikk kövessetek minket Facebook oldalunkon!

 

https://webtic.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegybolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2614102571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása