Mi a negyedik dimenzió?
2018. augusztus 04. írta: bbarni98

Mi a negyedik dimenzió?

A legnagyobb tévhit, hogy a negyedik dimenzió, az maga az idő. 

 

Na de várjunk, a negyedik dimenzió az nem az idő? Hiszen minden időpillanatban létezik egy adott háromdimenziós helyzet, amibe csak előre tudunk haladni a jelenlétének érzékelésével. Az elején szeretném leszögezni, hogy az idő nem egy tér dimenzió, viszont a jelenegi ismereteink szerint létezik még sok másik dimenzió is ( negyedik, ötödik és így tovább). Minden időpillanatban létezik egy adott három dimenziós pozíció, amiben hátra haladni nem tudunk, viszont érzékeljük a jelenlétét.

Mi emberek nem úgy fejlődtünk az evolúció során, hogy a negyedik dimenziónak az aktív részesei lehessünk.

Dimenziók:

  • 0. dimenzió - egy szimpla pont, nem rendelkezik kiterjedéssel.
  • 1. dimenzó - egy vonal. Hosszúság dimenzióval rendelkezik
  • 2. dimenzió - pl egy négyzet. Rendelkezik szélességgel és hosszúsággal.
  • 3. dimenzió - pl egy kocka. Rendelkezik szélességgek, hosszúsággal és mélységgel.

4477553_orig.gif

Érdekesség: Minden magasabb dimenziós "alkazat" a nála egyel alacsonyabb szinten álló dimenzió elemeiből épül fel. Ehhez pontosabban az aktuális dimenziót kell beszorozni kettővel és megkapjuk, hogy hány egyel kisebb dimenzióbeli elemből tudjuk összeállítani az egyel magasabb dimenzióban lévőt. Tudtok követni? Például az 1. dimenzióban található vonalhoz kettő darab pont szükséges, hisz ez jelzi a kezdetét és végét. Ugyanígy a Kockánál a harmadik dimenzióban szükség van 6db (2*3. Dimenzió) négyzetre (ez ügye két dimenziós), hogy megalkothassuk és így tovább...

Folytatva az agymenést, biztos elgondolkodtok azon, hogy vajon a negyedik dimenzióban hogy is nézhet ki valami... Próbáljatok elhelyezni 8 darab kockát ahogy határolják egymást. Segítek elképzelni. 

_tvrt_rozm_r2.gif

Ti is pont ilyen hiperkockára gondoltatok, nem ? - Én sem...

De ezen nem kell meglepődni, hisz mi a három dimenzióban élünk. Ugyanígy ha egyel alacsonyabb dimenzióban lennénk, akkor a mélységet nem tudnánk elképzelni, hiszen csak szélessége lenne mindennek és hosszúsága. Ezt példába is ültetem a könnyebb emészthetőség kedvéért.

Jelenleg ha lenne egy kétdimenziós élet például egy papíron és egy gömb áthaladna rajta, akkor azt képesek lennének az ott élők érzékelni. DE, legelőször csak egy pontot látnának. Majd ahogy halad lejjebb a gömb, a pont(kör) egyre csak nagyobb lesz, míg el nem érí az átmérőt, majd ismét zsugorodni kezd aztán eltűnik.

Példámból kifolyólag, ha kivetítjük a negyedik dimenzióra akkor már kezdhetjük is érteni, hogy miért nem vagyunk képesek interraktálni egy magasabb dimenzióval. Ahogy a kis pálcika ember sem tudja értelmezni a gömb áthaladását, úgy mi sem vagyunk képesek a negyedik dimenziót úgy érzékelni, ahogy az valójában is van.

 Ha tetszett a cikk kövessetek minket Facebook oldalunkon!

 

https://webtic.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegybolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1214162361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása